The late night show med Emil

mmmmmmmmmmmmmmm, kaffe!
Blev en halvtimmes löprunda ikväll och jag är så jävla slut! Skönt som fan dock. Känns bra att man kommit igång med löpningen igen efter en vinter av förslappande och world of warcraft spelande - visserligen förbannat kul har man haft och att sitta inlåst på vinterhalvåret är väl lite av min specialitet vid det här laget.
Lade även ner en timme på att städa lägenheten idag så jag kunde blåsa ur mer överskottsenergi, det blev mycket rent förhoppningsvis för en kort period framöver.

Snart är det bara en månad kvar till resan, grymt pepp!

Tänkte dela med mig av en MYCKET bra låt såhär på kvällkvisten i väntan på intressant resematerial.
Den här mannen sjunger mycket om USA etc så lite USA relaterat blir det även idag!

En dag i tankar och musik!

Idag sitter jag ensam i min lägenhet i Borås, så det kändes som den perfekta tiden att skriva mitt första inlägg.
Under morgonen har jag suttit och lyssnat igenom min playlist för att se vad jag vill ha för musik strömmande ur bilen.
Jag har kommit fram till lite musik, bland annat ska jag tvinga dem att lyssna på Pearl Jam. Detta beror på att när jag landar på Arlanda efter den stora Resan så ska jag fortsätta mot Berlin och se på bandet nämnt ovan. Så det blir en snabb visit i Sverige.

Ok, jag har letat efter den perfekta videokameran att ta med på resan. Den ska vara liten behändig och ha en hårddisk. Men pga. rådande ekonomi och många projekt i sommar kan kameran komma att bli en dv-kamera av billigare modell. Men det tråkiga med detta är att då blir det svårt att klippa och lägga upp filmer på bloggen under resans gång! Så om någon har tips på hur detta ska lösas så släng gärna upp kommentarer med gudomligt ingripande. För små kortfilmer från olika ställen kommer att vara ett kreativt måste under denna resa!
Jo sen ska jag åka på antingen fredag eller lördag och fixa IKK och lite delar till min bil. Så då har jag kollat så passet funkar, jag har skaffat mig ett IKK och framförallt så är denna resa typ det enda jag tänker på! Försökte mig på en packlista men insåg att jag inte har en aning om vad jag äger, så det får bli en improviserad packning.

Björn "Björre" Aka Turtle on the blogg

The reverse book tip!

Först kan jag meddela att jag fått ett meddelande från en trevlig kvinna/tjej från Oklahoma som gärna vill att vi kommer och bor hos henne när vi passerar Oklahoma ifall hon hunnit komma hem från Afrika. Got to love couchsurfers! Ska dessutom allra mest troligt på mitt första CSs möte nu i helgen här i Umeå. Verkar finns långt över hundra CSare här i Umeå och det skulle hålla ett litet knytkalas i Rådhusparken på lördag. Så ifall någon har lust att haka på och träna sin engelska lite och träffa lite nya människor hojta till!

Sedan så kan jag stolt meddela att vi i dagsläget har den 121 populäraste resebloggen i Sverige på bloggtoppen.se av lite runt 440 listade resebloggar. Inte dåligt då bloggen ju inte är mycket äldre än en vecka gammal och vi inte ens börjat resa. Härligt!

Men så till den verkliga anledningen till detta inlägg. Jag har insett att man kommer ju ha sjuuuuukt mycket tid till att lyssna på mp3 böcker i USA under alla bilresor. Så nu behöver jag era tips om bra böcker att tanka laptopen full med, gärna på engelska kanske. Så skriv en kommentar med din favorit bok!!

Tar å bjuder er på ett skönt boktips från barndomen!// Jean Pierre Drama

Couchsurfing U.S.A!

Jag har senaste dagarna blivit en aktiv medlem på sidan couchsurfing.org. Det är en helt underbar sida där man registerar sig för att få komma och bo hemma hos människor över hela världen helt gratis. CouchSurfing är mer en enorm världsomspännande rörelse än en gratis bostadförmedling och jag har redan fått kontakt med flera sköna personer och troligen fixat boede hos en filmskapare i St Louis, fallskärmhoppning i NY och det kanske kommer hit en amerikanska och bor i våran lägenhet om några veckor.

Många många timmar kommer att spenderas på denna sida innan och under resan för att få kontakt med skönt folk i staterna.

Följande citat förklarar syftet med hemsidan:

"CouchSurfing seeks to internationally network people and places, create educational exchanges, raise collective consciousness, spread tolerance, and facilitate cultural understanding.

As a community we strive to do our individual and collective parts to make the world a better place, and we believe that the surfing of couches is a means to accomplish this goal. CouchSurfing isn't about the furniture- it's not just about finding free accommodations around the world- it's about participating in creating a better world. We strive to make a better world by opening our homes, our hearts, and our lives. We open our minds and welcome the knowledge that cultural exchange makes available. We create deep and meaningful connections that cross oceans, continents and cultures. CouchSurfing wants to change not only the way we travel, but how we relate to the world! back to top"

Rekomenderar alla er med stora reseplaner bland våra läsare att kolla in denna sida, då den har tusen och åter tusen medlemmar över hela världen!


//Jean Pierre Skogsbär

Info om denna blogg och vi som skriver!

Tänkte det var hög tid för oss att presentera oss för er som inte följde våran tidigare blogg From zero to hero.

Lost on the road är en blogg om och med de fyra polarna Kalle, Björn, Emil samt Pierre och deras road trip i USA sommaren 2009. Bloggen är tänkt att fyllas med våra tankar och upplevelser före, under och efter denna förmodligen enormt häftiga resa!

Vi som skriver är:

Karl-Johan "LatinoKalle" Svensk:
En glad man i sina bästa år som sällan fegar ur saker, speciellt inte efter att fått ett par järn innanför rocken. Kalle har varit en superhäftig utlandssoldat i det fjärran Afghanistan och kommer under våran resa stå för all praktiskt kundskap rörande hur man bäst tältar i öknen, överlever ett knivslagsmål i Harlem eller lagar en sprängd motor mitt i Nervada öknen. Allt detta med endast ett järnrör, en pannbiff och en jävla massa tejp! Kalle är gruppens svar på Vince Chase i Entourage

Emil "E" Lindström:
Emil är gruppens voice of reason. Han är lugn, layback och trots att han är satans grym metalgitarrist så skryter han inte om det. Emil är helt enkelt cool. Emil kommer vara, precis som han var under sin militärtjänst i lumpen, killen som lyfter upp och jagar på oss när försöker bestiga en enorm klippa i klippiga bergen och alla andra är så trötta att vi bara vill lägga oss ner och själv dö. Men låt er inte luras av Emil lugna yttre även han kan med några järn under rocken få för sig att göra helt galna grejer. Emil är självklart gruppens svar på Eric "E" Murphy.

Björn "Björre" Ohlström:
Björn är en riktigt skön snubbe som en tendens att vara lite av en social kameleont. Björn verkar kunna passa in vilken social grupp som helt från hårdrockare, flumiga wica människor till hip hoppare och break dansare från Stockholms förorter. Sedan Björn slutade gymnasiet har gång på gång visat att han är en person som verkligen jagar sina drömmar. Han har hunnit studera dans vid danshögskolan i Stockholm och utbildat sig till filmfotograf i Karlstad. Björn är trots allt den av oss som är mest wigger och den som garanterat äger flest hip hop plattor av oss alla därmed utan tvekan gruppens Turtle!

Pierre ”Matadoren” Dackmo:
Pierre är en lugn typ som har tendenser till att bli väldigt exalterad över olika projekt, och när allt inte riktigt går som han vill så kan han sura ett tag. Men Pierre har också en förmåga att göra det mest galna grejer. Det finns historier om Pierres upptåg som är minst sagt svåra att tro på om man inte var där. Man funderar ibland hur en så excentrisk och underlig kille kan vara så social och härlig att umgås med. Men på grund av hans neurotiska utspel och klockrena grodor så får han en hedersplats som gruppens Drama!

Kalles guide till att handskas med ormbett.

Giftormar finns i nästan hela USA och det finns en liten risk att träffa på någon under en roadtrip. Det kan vara bra att veta hur man undviker bett och agerar om någon skulle bli biten.

Hur man undviker ormbett:
1. Ta inte i ormar även om den ser ut att vara död.
2. Använd tjocka och höga skor.
3. Gör mycket ljud ifrån dig.
4. Provocera inte ormar.

Hur vet jag om jag blivit biten av en orm?
1. Du kan se 1-2 ingångar i huden
2. Smärta, muskelryckningar, kramper, illamående är några av symtomen.
3. Du ser att en orm biter dig.

Vad skall jag göra om min kompis blir biten av en orm?
1. Ring skyndsamt efter kvalificerad sjukvårt (911) även om det "kan vara" en ofarlig orm.
2. Avlägsna alla ringar, halsband, öppna upp tröjor i halsen och knäpp upp byxknappen för att undvika kvävning/klämning vid ev uppsvällning.
3. Sätt avsnörjande förband på den drabbade extrimiteten (inte huvudet) för att sakta ner giftets spridning.
4. Se till att personen inte drabbas av panik eller rör sig i onödan. Ge heller inte vatten eller mat.
5. Anteckna tid för bettet, hur ormen såg ut, vilka åtgärder du gjort efteråt och kontenuerligt medvetande graden samt puls och andra reaktioner hos den bitne för att kunna ge så bra information till sjukvården som möjligt.
6. Blogga.

Såhär i värmen

Känner att jag måste slänga in mina två cents!

Rastös in i själen och förväntansfull som jag är så känner jag mig extremt stressad över resan. Vi har inte bokat biljetterna än vilket vi skulle göra för en vecka sedan. Jag hoppas på att vi drar armen ur och gör det snarast.

Idag är det 37 dagar tills vi drar!

I mellan har man ett bröllop att besöka då vår käre vän Jacob gifter sig. Boende och resa för den helgen måste också fixas snarast. Ska bli spännande. En ny kostym måste också ihandlas för ändamålet då min gamla är för stor.

Sen måste jag fixa med betyg och CSN och skit till plugget i höst - ytterligare en sak att vara stressad över.
En del trådar att knyta ihop där altså, jobbigt men samtidigt roligt.

Egentligen skulle man ju kunna göra allt det på en dag och få luften fri att ägna till andra saker men som seg och lat blir det lätt att man skjuter på det och ägnar tiden åt andra meningslösa saker. Ack och ve!
/E

4th of fucking July!

Sitter på jobbet och gör absolut ingenting. Stora dela av vårat datasystem ligger nere så det går inte arbeta över huvudtaget vilket ger mig tillfälle att låta mitt sinne flyga över till andra sidan atlanten för en stund.

Vi i Sverige skäms ju över att ta en nationaldag över huvudtaget men USA är ju sveriges raka motsats på den punkten som bekant. Visst skulle en person med ett så vänsterfläckat politiskt sinne som undertecknat kunna skapa en hel spinoff blogg om den amerikanska patriotismens skadeverkningar runt världen MEN visst fan måste jag erkänna att det kommer bli enormt grymt att få uppleva the big day aka Indiependence Day aka 4th of fucking july!

Att få stå i central park lr vars än nu den sedvanliga paraden som tycks obligatorisk i varenda skrymsle av USA återfinns i New York med en skum hat och en stars and stripes i handen känns galet exotiskt och häftigt. Hittade en film, inte från New York men endå som jag gärna delar med er kära bloggläsare och medresenärer.

 

I mer vardagliga nyheter så kan meddelas att alla resenärer (utom björn tyvär) samt Jacob, Ludde och Marie befinner sig i våran lägenhet på Mariehem för tillfället. Känns riktigt härligt att få umgås med gamla vänner igen. to bad man måste jobba bara men men taggar inför kvällen och helgen :)

Kalles packlista v.1

1.
2.
3.


Need I say more?

6 weeks, 1 days, 2h, 47 min and counting

Nu börjar det verkligen närma sig, kanske beställs till och med biljetter ikväll. Point of no return kan med andra ord infinna sig när som helst. Jag måste erkänna att jag senaste månaderna inte varit så supertaggad som jag igentligen kanske borde. Troliga pga så mycket annat har fyllt mitt huvud under våren. MEN nu blir jag bara mer och mer taggad för varje dag, nästan varje timma som går i takt med att jag räknar ner till avresan. Känns som att man i framtiden kommer att dela upp sitt liv i tre faser, innan usa resan, under usa resan samt efter usa resan. Visst har ens liv haft betydelsefulla och livagörande perioder tidigare men i just detta nu så känns det endå som att ens liv kommer att delas upp i dessa tre faser.

Jag har som alltid intalat mig själv att jag är en person som gör saker och i viss utsträcknig stämmer det nog. Har endå, nu låter ju det här lite egocentriskt, varit med om en del saker som många personer säkert drömt om att göra och skulle kunna leva under många många år. MEN för mig själv har jag aldrig varit nöjd för att jag aldrig tagit mig för å släppt taget om tryggheten i sverige och gett mig ut i världen. Det har snart gått 4 år sedan gymnasiet och jag trodde verkligen då som 19 åring att jag vid 23 års ålder skulle ha hunnit se så mycket mer av moder jord än vad jag verkligen har. Har alltid varit saker som kommit i vägen har jag inbillat mig men det är nog mest ursäkter som jag sagt till folk men igentligen rikat till mig själv undermedvetet. men nu så i helvete ska jag äntligen ta mig iväg.

Frågan är ju nu ifall jag någon sin vill komma hem? Kanske stannar som en illigal invandare och klipper George Cloneys gräsmatta om ett halvår. En del av mig hoppas verkligen detta. Måste bara ta å lära mig spanska så jag kan kommunisera med mina framtida arbetskamrater.

 Till mina medresenäer har jag följade 2 tillkännagivanden..

 1. Har ringt polisen idag och man kan fara dit och kontrollera så att ens chip i passet fungerar. Vilket alla rekomenderas att göra ifall ni är osäkra.

 2. Glöm inte att kolla upp med reseförsäkringar. Även om man har hemförsäkring så räcker den kanske bara i 2 veckor max en månad och täcker inte allt man kan råka ut för.


/// Jean Pierre out!

Kalles guide till en smidig passering av säkerhetskontroll.

 
1. Packningen.

Reglerna säger att i medtaget handbaggage får vätskor medtagas endast i storleken 10x 100 ml samt att det ska få plats i en genomskinlig 1L plastpåse.
Sträva alltid efter att ha så lite vätskor som möjligt med i hanbaggaget eftersom det i röntken kan vara svårt att se storleken på en behållare och du därför kan behöva kollas ofta.
 Att tänka på att till vätskor räknas även mindre uppenbara saker, till exempel Janssons frestelse och potatismos. Medtag inte heller saker som är eller ser ut som vapen. Tänk på att vissa saker i komination med varandra i röntken kan se ut som farliga föremål. Till exempel bör man inte stoppa in en blyertchpenna i en bit falukorv och med koppartrådar koppla den till en mobiltelefon och ett 9v batteri.


2. Fysisk passering av flygplatskontroll.

 För att bli insläppt på området som kallas Critical Security Restricted Area måste man passera en säkerhetskontroll.
 För att kontrollanternas arbete ska gå smidigt och bra kan man förutom att packa sitt handbaggage enligt ovan samt göra några enkla åtgärder.
Ta fram alla lösa föremål du bär på dig redan i kön till baggagebandet och lägg dem i tex en jackficka för att sedan lägga hela jackan i en låda.
Om du har vätskor i handbaggaget (även om det är rätt förpackat) ta ut dem och lägg i lådan så kan personalen snabbare avgöra om det är tillåtet eller inte. Om du går igenom kontrollen och det piper, säg inte "oj det måste varit den här som pep" och dra upp tröjan och visa din bröstvårtepiercing... Ja det har hännt..

Road mix

Hur mycket ska man planera egentligen?
Räcker det att ha en start och ett mål och sedan ta allt därimellan som det kommer?
Det är den stora frågan.
Planeringen för resan är inte klar och förmodligen så kommer vi att ha så tills vi åker! Spännande.
Hursomhelst lämnar vi sverige den 1:a Juli och planen är att ha så sjukt kul som möjligt.

Det kommer att bli en "från kust till kust resa" i bil som startar i New york där vi kommer vara med och fira USA's nationaldag och bekanta oss med allt vad New york har att erbjuda. Därefter är rutten ganska oklar.
....

Vi kommer att spendera många timmar på vägarna vilket innebär att vi måste ha musik!
Skulle vilja ha lite tips på musik som passar då man är "on the road".

...
Ikväll är tanken att vi ska försöka boka flygresan och lite annat så att man kommer till "nu finns det ingen återvändo".
Det viktiga är att namn och allt stämmer överens med pass, leg, flygbiljetter så att all ska gå så smidigt som möjligt.

Lite saker att tänka på för oss som ska iväg


  • Man måste även fylla i en blankett på internet innan man åker, kom ihåg att skriva rätt namn som det står i passet och kryssa NEJ på alla frågor, ganska logiskt vad man ska kryssa i. Förut brukade man få lappar att fylla i på planet men nu görs det över internet. Detta MÅSTE göras för att man ens ska få komma in i USA. Skriv ut kvittot och behåll det, ta med det tillsammans med passet.

Här är adressen:
https://esta.cbp.dhs.gov

Välj svenska

Finns massa fejk adresser på internet där folk blir lurade, så var försiktig. Men ovanstående är den rätta.

  • Se till att passet är giltigt och hyffsat nytt, Chipet i passet skall fungera och vara giltigt. Kanske går att kolla på polisstationen eller något.
  • Körkort. Internationell körkort finns att beställa på internet. Det svenska körkortet gäller även i USA men på vissa ställen kan det ställa till problem då det står på svenska. Så ett internationellt körkort kan vara på sin plats. Det finns inget KRAV på att ha IKK men amerikansk polis är inte skyldig till att känna igen ett svenskt körkort. Finns att beställa här:     http://www.motormannen.se/mm1/site/02_Resan/02_05_Internationellt_koerkort/


Om ni kommer på fler saker som måste göras innan vi åker så lägg till gärna till.

Nu blir det dags för middag. Funderar på att göra en omelett eller något i den stilen.

/E

Kalles guide för lyckosam återhämtning i forodon!

Enkla men ack så effektiva tips för att få en bättre vistelse on the road.

1.Förarens vakenhet. En vaken och utvilad förare är mer sannorlik att ta bra beslut och framföra fordonet säkert. Personen som sitter på passagerarplats bör försöka hålla föraren vaken. Att ha solglasögon och tillgång till vatten samt vara utvilad gör att föraren kan köra åtskilliga fler mil på ett säkert sätt än en som inte har det.
Tips på bra Innan körning powernap. Insomningsperod 10 minuter för att hinna somna. Sömn 30 minuter, inte längre eftersom att kroppen riskerar att hamna i sk. djupsömn vilket kväver betydligt längre uppvakningsperion. Uppvakningsperod minst 15 minuter. Drick gärna kaffe och ät något för att snabbare vakna till.

2. Sömn och sömnkvalitetsförbättrande åtgärder. Att vara utvilad är bland det viktigaste när man framför ett fordon. Det kan dock vara svårt att få en kvalitativ sömn när man sitter i en bil. Främmande ljudbild och ljus samt gupp och svängar gör att kroppen gärna vill vara vaken även om den borde sova! Hörselproppar, ögonbindel och en bra kudde åtgärdar dessa problem snabbt och enkelt! Undvik kaffe och snabba kolhydrater timmarna innan sömn.

3. Vätska. Att dricka mycket vatten är viktigt för alla i bilen men mest för föraren! Om inte tillräckligt med vätska tillförs kroppen kommer den att omfördela den befintliga till hjärna och organ. I första hand tas vätskan från blodet vilket gör att blodplastman krymper i volym och blir mer trögflytande. Detta resulterar i huvudvärk, sämre reaktionsförmåga och i slutändan död, så drick vatten.

4. Raster. Rasta regelbundet istället för oregelbundet. Detta ger bättre rytm i förarbytena, mer sammanhängande vila och i slutändan ett högre str... en roligare färd! Att tänka på är att alla har behov.. Gör upp en grov plan för mat och övernattning och försök slå ihop bensträckare, toabesök och intag canserframkallande substanser med sigth-seeing och eller annan planerad verksamhet.

On the road..

Den här bloggen kommer att ta vid där den förra succéen "From zero to hero" bloggen slutade - Hjältarna ska ta sig an USA med bil i sommar och här kommer tankar, bilder, filmer och allt möjligt att hamna.
En chans för er som är stora fans av oss att följa vår resa både före under och efter.
Håll i hatten för nu åker vi!

RSS 2.0